Financiering & Startups

De advocaten van de DeWaardSinke hebben jarenlange ervaring opgedaan bij internationale kantoren en in het bedrijfsleven in Nederland en het buitenland op het gebied van fusies & overnames, joint ventures, private equity, financieringen en vennootschappelijke aspecten.

Naast het adviseren van internationale ondernemingen en Nederlandse MKB bedrijven richt DeWaardSinke Advocaten zich ook op het adviseren van startups en investeerders in startende ondernemingen.

Startup

Een typische startup gaat door verschillende financieringsrondes. Bij de start van de onderneming kan sprake zijn van een eigen investering of van geld van familieleden. De volgende stap is een investering van Angel Investors. Dit zijn individuele investeerders die verstand hebben van uw business. Hierna komen de Seed Funding en Venture Capital investeringsmaatschappijen, en soms banken.

Waar u bij de eerste investering nog veel vrijheid had om te doen wat u wilde met uw geld, zullen de investeerders en investeringsmaatschappijen eisen stellen.

Wij adviseren zowel startende ondernemingen als investeerders van begin tot eindfase. Wij helpen u graag bij zowel de oprichting van uw vennootschap, advisering over de juridische structuur als bij een Series A investeringsronde.

Startfase

De start van uw onderneming roept meteen belangrijke vragen op zoals welke rechtsvorm pas het beste bij uw startende onderneming, en wat zijn uw aansprakelijkheden en eventueel fiscale voordelen? DeWaardSinke Advocaten helpt u bij de oprichting van bijvoorbeeld een B.V. en adviseert u over de juiste juridische structuur. Tevens adviseren wij u bij het opstellen van algemene voorwaarden, aandeelhouders-, financierings-, samenwerkings-, distributie-, geheimhoudings- en licentieovereenkomsten.

Nieuwe werknemers

Uw bedrijf groeit en u hebt behoefte aan (gespecialiseerd) personeel, zoals een programmeur of een CFO. Biedt u hen een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht aan? Wat zijn hiervan de juridische implicaties en vereisten? U wilt uw personeel behouden, wat is in uw huidige situatie het beste om aan te bieden; (opties op) aandelen, warrants, Stock Appreciations Rights (SAR’s). Daarbij adviseren wij ook over de oprichting van een Stichting Administratiekantoor (STAK) en Incentive Schemes en Stock Option Plans voor uw werknemers.

Onderhandelen met professionele financiers

Professionele investeringsmaatschappijen, zoals Venture Capital (VC) Funds, investeren geld en brengen vaak ook kennis in. In deze fase is van belang welke waardering u uw onderneming geeft, gaat u onderhandelen over de deal terms in een term sheet, en kan een due diligence worden verricht. Biedt u de investeerder een deel van uw aandelen in ruil voor een investering en zo ja middels aparte klasse aandelen (preferente aandelen of gewone aandelen)? Wij adviseren u bij de onderhandelingen over de transactievoorwaarden in de overeenkomst en adviseren u over de financieringsovereenkomsten.  

Betaling

In de opstart- of beginfase van een startende onderneming zijn de middelen vaak schaars. Daarom werken wij met gereduceerde tarieven en/of een lage fixed fee per maand. Ook kunt u altijd bellen indien er korte juridische vragen zijn.